IPA GAMES 2024

От 19-ти до 24-ти май в Брашов, Румъния се проведоха Спортните игри на International Police Association „IPA GAMES 2024“. В този изключително престижен форум участваха над 500 състезатели, представящи повече от 30 страни, които мериха сили в 10 вида спорт (крос, стрелба, летен биатлон, шах и др.), което си е мини полицейска олимпиада.

Участие в тази своеобразна „Полициада“ с покана от ръководството на ИПА-България в дисциплината „Крос 5000 м“ взе Марио Илиев – гл. инстр. на МАА.

 

Кросът се проведе в к.к. „Чейле градище“ – високопланински курорт в Карпатите, предлагащ уникална природа, перфектно изградена спортна база и прилежаща инфраструктура (еквивалент на Боровец). Трасето беше много екстремно – бягаше се по писта за биатлон, на която се провеждат състезания от най-висок ранг – Световни първенства и купи; на 1300 м надморска височина; с голяма денивелация и остри почти 180° завои.

 

Мастер Илиев оправда по най-добрия начин оказаната чест и гласуваното му от УС доверие. Той се представи достойно като в индивидуалната надпревара се класира на престижното VІ-то място. В отборното класиране заедно със своите съотборници Иван Георгиев и Георги Георгиев се качиха на почетната стълбичка и развяха родния трибагреник. В оспорвана битка те завоюваха бронзовите отличия след отборите на Полша и домакините от Румъния.

 

 

В крайното комплексно класиране България е на V-то място с общо 7 медала – 2 златни (крос – жени инд. и волейбол-мъже); 4 сребърни (стрелба – жени инд. и отб., джудо – мъже и биатлон – щафета микс); 1 бронзов (крос – мъже отб.).

 

Културно-образователната програма включваше посещение на замъка „Бран“ – резиденция на княз Влад ІІІ Цепеш (по-известен като граф Дракула), превърнат в музей.