Световно първенство по таекуон-до на GTF 2022

От 25 до 30 юли след двугодишно отлагане заради CОVID-19 пандемията, България беше домакин на „World Taekwon-do GTF Championship 2022“.   В петзвездният хотел „Маринела“ в София си дадоха среща най-добрите бойци на Global Taekwon-do Federation от 12 държави от 4 континента: Америка, Африка, Азия и Европа. Спортисти от 6 до +60 г., разпределени по пол, възраст, категория и техн. степен се съревноваваха в 4 дисциплини: форма, спаринг, силов тест и специална техника.

 

 

 

 

В Световното първенство участваха само състезатели с черни пояси. Паралелно с него се проведе Световна купа на GTF – отворено състезание за таекуондисти с цветни колани. Съвсем естествено България беше с най-много участници (повече от 30). Освен спортно-състезателната програма имаше много съпътстващи мероприятия: конгрес на федерацията, изпит за технически степени, семинари с треньорите, състезателите и съдиите.

 

 

 

 

В СП участие взе и Марио Илиев – гл. инстр. на МАА. Въпреки, че е над 60 г., той се състезава в дивизия „Ветерани“, която е за възраст +50 г. Там сабумним Илиев премери сили с 10 г. по-млади от него спортисти в 3 дисциплини: „Спаринг“ (кат. -80 кг), „Тулъ ІV-VІ дан“ (форма) и „Power test“ (чупене на дъски с ръце и крака).

 

 

 

 

Със завоюваните 3 отличия, участието му може да се определи като успешно: Световен вицешампион на спаринг и с бронзови медали от форма и чупене. Освен като състезател, сабумним Илиев беше поканен и за съдия, като неговите компетентни и обективни отсъждания бяха високо оценени.

В крайното комплексно класиране България е на І-во място, на ІІ-ро е Казахстан, а на ІІІ-то – Русия.