Посещение на ГМ Джеймс Лим в България

В началото на месец май Гранд Мастер Лим Чинг Синг ІХ дан (ГМ Джеймс Лим) посети България за трети път. ГМ Лим е президент на  Advanced Taekwondo Internatinal (ATI), а в страната беше по покана на Advanced Taekwondo Europe и BUTF, за да проведе „3-th Open Advanced Taekwondo seminar“. Програмата на ГМ Лим беше изключително наситена със събития:

На 5 май Гранд мастерът беше на посещение в АМВР. Той беше посрещнат лично от ст. комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – Ректор на Академията. Официалната среща се състоя в заседателната зала на АМВР по инициатива на Марио Илиев – ст. преп. по „Лична защита и физическа подготовка“ в катедра „Специална полицейска тактика“. В нея участие взеха Елица Костадинова – зам. председател на BUTF и Мирослав Трифонов – секретар на федерацията. ГМ Лим връчи на доц. д-р Стойчев почетна значка  на ATI.  Ректорът от своя страна подари на ГМ Лим значката на АМВР. Двамата се договориха Големия майстор да проведе на 9 май семинар по самозащита и специални полицейски техники в Академията.

На 6 и 7 май се проведоха по две тренировъчни сесии от семинара. Събитието тази година се проведе в нов формат: в две зали, а участниците бяха разделени на три групи по възраст и колани: 1 – бели/жълти, 2 – зелени/сини, 3 – червени/черни. От МАА участие в мероприятието взеха: Станислав Илиев, Александър Христов, Валентин Андонов, Илия Лазаров, Живко и Маламир Минкови. Семинарът завърши с тържествена церемония по награждаване на участниците.

На 6 май 2017 се проведе официално промотиране на старшите инструктори на ATEU в ранг: председателят на организацията Борис Атанасов, бе удостоен с титла „Майстор“ (Sa Hyung Nim) – 7 дан; Мирослав Трифонов – 6 дан; Костадин Кукушев – 6 дан; Елица Костадинова – 5 дан; Марио Илиев – 5 дан; Laszlo Butty – 4 дан.

На 7 май се проведе VІІ конгрес на ATEU. На конгреса беше гласуван нов борд, в който за съпрезиденти единодушно бяха избрани Борис Атанасов и Мирослав Трифонов. В борда беше включен и нов член от Англия – Laszlo Butty.

На 9 май ГМ Лим проведе в залата на АМВР семинар по „Special self-defense“ – самозащита и специални полицейски техники с 25 курсанти от 3-ти и 4-ти курс на факултет „Полиция“. Гранд майсторът, който е световно признат експерт в областта на бойните изкуства, сподели своя богат половинвековен опит, като освен техники за самозащита срещу невъоръжен и въоръжен с нож или пистолет противник, демонстрира тактически действия при „изваждане от автомобил“ и задържане на нарушител, изучавани от полицаите и служителите на „Secret service“ в Канада и САЩ. В семинара участие взеха старши инструкторите от ATEU Костадин Кукушев и Елица Костадинова, както и Людмила Кехайова – старши преподавател по „Стрелкова подготовка“ в катедра „Специална полицейска тактика“.